Zoektocht spiegelreflex vs systeemcamera

Ik ben in het bezit van APS-C oftewel een cropcamera. Nu wil ik een upgrade maken naar een full frame camera. Op internet kom je genoeg informatie tegen wat de voor- en nadelen zijn. Maar desondanks wist ik niet welk camera ik nu moest gaan kopen. In de winkel kreeg ik het advies voor een systeemcamera te gaan omdat de spiegelreflex verleden tijd is.

Om echt zelf te bepalen wat nu de beste camera voor mij is, ben ik een spiegelreflex D780 en systeemcamera Z6 II gaan huren voor een dag. Ik hoop daarmee zelf de voor- en nadelen te vinden.

Allereerst de Z6 II met een FTZ adapter gehuurd. Met de adapter kun je je lenzen voor spiegelreflex gebruiken. Nu heb ik 2 Tamron lenzen die geschikt zijn voor full frame, maar die niet echt goed werken met de systeemcamera. Maar na wat googlen kwam ik erachter dat deze lenzen een update moeten ondergaan om goed te kunnen functioneren met de Nikon Z serie. De body is klein en weegt veel minder in vergelijking met een spiegelreflex. Er zit wel een fijne grip om de body beet te houden. Wel was het even wennen om vertrouwd te raken met het menu en de knoppen. Maar op zich vond ik alles wel logisch en duidelijk. Een nadeel is wel dat de batterij snel leeg is, omdat de batterij bij een systeemcamera veel meer accu gebruikt. 

De dag erna gelijk de D780 uitgeprobeerd en die voelde heel vertrouwd omdat hij net zo groot is als de D500 en de knoppen en menu zijn zo goed als hetzelfde. Het voordeel is wel dat ik alle lenzen kan gebruiken en dat werkte ook prima. De scherpte van allebei de camera's zijn goed, daar zag ik weinig verschil in.

 

Nikon Z6 II + Tamron 24-70mm f/8,0 iso100 30sec 70mm

Nikon D780 + Tamron 24-70mm f/5,0 iso100 6sec 70mm

Waar ik vooral nieuwsgierig naar was is de ruis in de foto als je de ISO verhoogd. Ik heb met mijn eigen camera en de gehuurde camera's foto's gemaakt met dezelfde instellingen van mijn oog. Daar zag ik goed het verschil tussen de camera's.

De Z6 II was voor mij de beste als het gaat om ruis in de foto. Hieronder kun je het verschil zien tussen de camera's. Dit gaf voor mij de doorslag om voor de systeemcamera te gaan en omdat ik denk dat je uiteindelijk toch de overstap een keer moet maken naar de systeemcamera.

Maar ik kan je zeker aanraden om te huren als je twijfelt tussen camera's, zo kun je zelf een goede beslissing maken wat het beste bij je past!

 

Nikon D500 50mm f/1.8 iso640 1/125s

Nikon Z6 II 50mm f/1.8 iso640 1/125s

Nikon D780 50mm f/1.8 iso640 1/125s

Reactie plaatsen

Reacties

Anke Tiel
2 jaar geleden

Leuk gedaan Marjolijn veel plezier met je nieuwe camera